Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Gisteravond kwam een van mijn beste vrienden eten. We kennen elkaar zo’n jaar of drie en eigenlijk zijn we een nogal vreemde combinatie. Hij is namelijk maar liefst dertien jaar ouder. Maar op de een of andere manier klikt het gewoon tussen ons en is het altijd gezellig samen. Ik besloot een vegetarische lasagne te maken, omdat ook hij steeds minder vaak vlees eet.

Deze lasagne maak ik al zeker tien jaar op ongeveer dezelfde manier. Voor het eerst voor mijn toenmalige vriendje, wiens lievelingsgerecht lasagne was. Het was meteen een succesrecept en in de loop der jaren heb ik het alleen een klein beetje verfijnd en vegetarisch gemaakt.

Aantal: 2 personen

Nodig:

  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • 400 gram Italiaanse roerbakgroenten
  • 6 lasagnebladen (afhankelijk van de vorm van je ovenschaal)
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram oude geraspte kaas
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 125 cl rode wijn
  • 2 sjalotten (klein gesneden)
  • 1 teen knoflook (geperst of kleingesneden)
  • 1 el sambal oelek
  • zout, peper, peterselie, oregano, basilicum
  • olijfolie
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem (ongeveer 3 el)
  • 250 ml melk (zelf neem ik geitenmelk/amandelmelk/rijstemelk)
  • nootmuskaat

Maken:
Fruit de ui in de olijfolie. Voeg daarna de sambal en de knoflook toe. Fruit nog even mee. Voeg de tomatenpuree, gezeefde tomaten en de wijn toe. Breng op smaak met peper, zout, peterselie, oregano en basilicum. Laat even intrekken. Om het extra lekker te maken kun je de saus in de middag al klaarmaken, vervolgens van het vuur halen en de rest van de middag laten rusten. Dan trekken alle smaken er goed in. Roer vervolgens het gehakt en de groente erdoorheen. Vet een ovenschaal in. Maak dan een bechamelsaus door boter te laten smelten. Haal de pan van het vuur en roer er met een garde de bloem doorheen. Je krijgt nu klonten, maar dat hoort en komt goed zodra je de melk erbij doet. Voeg de melk toe en zet de pan terug op het vuur. Blijf roeren met de garde tot je een gladde saus hebt. Haal de pan van het vuur en roer er naar smaak nootmuskaat doorheen. Leg onderin de ovenschaal twee lasagnebladen. Bedek met de rode saus (1/2 deel). Dan een dun laagje bechamelsaus (1/4 deel). Bedek dit met een halve bol mozzarella. Dan weer twee lasagnebladen, rode saus (1/2 deel), bechamelsaus (1/4 deel) en de rest van de mozzarella. Bedek dit met de laatste twee lasagnebladen. Giet de rest van de bechamelsaus erover en strijk dit egaal uit over de bladen. Bedek met 100 gram geraspte kaas. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Zet 20 min in de oven op 200 °C. Haal vervolgens de folie van de schaal en bak nogmaals 20 min op 200 °C.

Tip:

  • In plaats van gezeefde tomaten kun je ook een extra blikje tomatenpuree nemen.
  • Wil je meer gehakt in de lasagne, probeer dan eens 300 gr gehakt, 125 gram wortel julienne gesneden en 150 gram bleekselderij in kleine stukken.
  • Vind je de bechamelsaus te vet dan kun je dit ook vervangen voor crème fraiche light.
  • Soms laat ik ook nog een laurierblad meetrekken in de rode saus. Deze verwijder ik dan voordat het gehakt en de groente erdoorheen gaan.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: