Focaccia con pomodori secchi e olive nere

Focaccia

Omdat ik geen broodbakmachine bezit, bak ik al mijn broden op de ouderwetse manier. Gewoon in de oven dus. Het is vaak helemaal niet zoveel werk en je kunt zo lekker variëren met vormen. Bovendien geeft het ook nog eens meer voldoening en ben ik altijd erg trots op mezelf als er weer een mooi brood uit de oven tevoorschijn komt. Soms bak ik brood met gist, maar als ik dat niet in huis heb gebruik ik altijd bakpoeder en appelcider azijn. Daar rijst het iets minder goed mee, maar het werkt meestal wel voldoende. Handig om te weten als je deeg al bijna klaar is en je opeens geen gist blijkt te hebben…

Aantal: 1 brood

Nodig:

  • 375 gr. tarwebloem
  • beetje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el appelcider azijn
  • 225 ml lauwwarm water
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el rozemarijn (gedroogd)
  • 1 el basilicum (gedroogd)
  • 1 el oregano (gedroogd)
  • 1 el zongedroogde tomaten (kleingesneden)
  • 1 el zwarte olijven (in plakjes)
  • 1/2 rode ui (kleingesneden)
  • peper & zout (naar smaak)

Maken:
Doe de bloem, zout, bakpoeder, olijfolie, water en azijn in een beslagkom. Mix het kort met deeghaken tot langzaam deeg begint te vormen. Voeg dan de kruiden toe. Mix vervolgens verder tot er een stevig deeg ontstaat. Warm de oven op tot ongeveer 40 ºC. Kneed het deeg nog eens goed met de hand door. Rol er vervolgens een bal van. Leg de bal op de bakplaat en druk plat tot je de gewenste vorm van het brood hebt. Je mag het brood best iets dunner maken, omdat het nog een klein beetje zal rijzen. Vouw een (schone droge) theedoek om de bakplaat. Zet de oven uit en leg de bakplaat in de warme oven. Laat het brood 45 minuten rusten. Haal de bakplaat daarna uit de oven, verwijder de theedoek en bestrijk de bovenkant van het brood met water. Kruid het brood eventueel nog met meer kruiden, peper en zout om er nog meer smaak aan te geven. Beleg het brood daarna met olijven, ui en tomaat. Druk het beleg een beetje in het deeg zodat het niet eraf valt na het bakken. Bak het brood daarna ongeveer 25 minuten af in de oven op 200 ºC. Leg het daarna op een rooster om af te koelen. Lekker als lunch, bij het diner of als tapas.

Tips:

  • Voor een glutenvrij brood gebruik je boekweitmeel in plaats van tarwebloem.
  • Probeer ook eens het beleg te verdubbelen en dan de helft door het deeg te mixen samen met de kruiden.
  • Natuurlijk kan je uitgebreid variëren met (verse) kruiden en beleg.

Gebaseerd op dit recept

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: