Groene risotto

Groene risotto

Onlangs logeerde Yhla en ik een paar dagen bij mijn ouders in het zonnige zuiden, omdat ik daar voor afspraken moest zijn. Na een lange wandeling in de middagzon door het altijd mooie Limburgse heuvelland samen met mijn moeder, waren we wel toe aan een heerlijke gezonde maaltijd. Samen zochten we in mam’s nieuwe kookboek een recept uit. Iets met asperges want dat krijg ik er thuis bij R. echt niet doorheen. Aangezien ik de kookgek ben, ben ik zelf lekker de keuken in gedoken en kwam mijn moeder me gezelschap houden en hier en daar assisteren. Groener dan groen kon ons bordje eten die avond niet zijn. We moesten er zelf een beetje om lachen. Mijn vader vond het er niet zo aantrekkelijk uitzien. Mannen… Maar heerlijk was het gelukkig wel!

Aantal: 4 personen

Nodig:

  • 2 limoenen
  • 1 grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gr. risottorijst
  • 750 ml water
  • 100 ml droge witte wijn
  • 350 gr. groene asperges
  • 1 pastinaak
  • 300 gr. spinazie
  • 125 gr. zachte geitenkaas
  • 1 tl tuinkruiden bouillonpoeder
  • zwarte peper
  • 3 el zongedroogde tomaten (in stukjes gesneden)
  • 3 el geraspte gran pardano of parmigiano + extra om erbij te serveren
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el kokosboter

Maken:
Snijd de ui in kleine stukjes en pers een teen knoflook. Laat vervolgens de kokosboter smelten in een pan samen met 1 el olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe. Rasp de schil van twee limoenen boven de pan. Als de ui een beetje glazig is, voeg je de rijst toe. Kort aanbakken tot ook deze een beetje glazig is. Voeg vervolgens de wijn toe en roer goed door. Bij risotto is het belangrijk goed en regelmatig te roeren. Loop dus nooit weg bij je pan, want dan mislukt het gegarandeerd! Als de risotto droog wordt voeg je een beetje water toe, met de eerste keer de bouillonpoeder. Ga door met water toevoegen tot de risotto gaar is. Ondertussen rasp je de pastinaak en snijd je die in kleine stukjes. Snijd de harde stukjes van de asperges, ongeveer twee cm van de onderkant, en snijd de asperges vervolgens een voor een in vier gelijke stukken. Meng in een bakje 1 el olijfolie, wat zout en een geperste teen knoflook. Doe dit mengsel in een wok en wok hierin de pastinaak en asperges bijna gaar. Pureer met behulp van een staafmixer of keukenmachine ondertussen 3/4 van de geitenkaas met 3/4 van de spinazie. Als de risotto gaar is roer je er de spinaziepuree, sap van 1 limoen en 3 el gran pardano doorheen. Voeg de rest van de spinazie en de zongedroogde tomaten toe aan de wokgroente en wok alle groenten gaar. Roer door de risotto. Serveer de risotto met wat verkruimelde zachte geitenkaas en gran pardono.

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek De snelle vegetariër (blz. 106)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: