Veggie enchiladas

Veggie enchiladas

Koken in het nieuwe huis is hemels. De achterdeur kan lekker open bij mooi weer en ik heb een grotere oven tot mijn beschikking. In het oude appartement had ik zo weinig kastruimte dat de grote oven was omgetoverd tot pannenkast en ik alleen gebruik kon maken van mijn combimagnetron. Een prima apparaat overigens, maar wel vrij klein. Ik moest de enchiladas daardoor altijd in een te kleine schaal proppen en ovenschotels maken voor meer dan 2 personen was niet mogelijk. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd en heb ik eindelijk de perfecte keuken om uitgebreid te kokkerellen.

Aantal: 2 personen

Nodig:

  • 1 klein bakje rijst
  • 6 kleine bakjes kokend water
  • 1/2 limoen
  • 1 el peterselie
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl tuinkruidenbouillonpoeder
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl cajunkruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 120 gr zwarte bonen
  • 150 gr verse spinazie
  • 75 gr maïs
  • 2 bosui
  • 1 el verse Aziatische kruiden (vriesvak AH)
  • 4 meergranen tortilla’s
  • 100 gr geraspte kaas
  • 2 plakken kaas
  • peper & zout

Maken:
Bak met 1 el olijfolie de bloem, tomatenpuree, 1 tl komijn, knoflookpoeder, cajunkruiden, paprikapoeder en 1/2 tl gemalen korianderzaad kort aan. Voeg dan langzaam 3 bakjes kokend water en de bouillonpoeder toe. Laat dit inkoken tot een dikke saus en breng op smaak met zout en peper. Haal de steeltjes van de spinazie en bak de bladeren kort aan met 1 el olijfolie. Haal de pan van het vuur. Voeg de maïs en de bonen toe. Snijd de bosui in dunne plakjes en voeg deze toe aan de groenten. Roer er 1 tl komijn, geraspte kaas en de Aziatische kruiden doorheen. Zorg dat de pan ver genoeg is afgekoeld voordat de kaas erdoor gaat, anders wordt het een plakkerige boel. Bedek de bodem van een ovenschaal met 1/3 van de saus. Vul vier tortilla’s met het groentemengsel. Vouw ze dicht en leg ze met de vouw naar boven in de schaal. Bedek elke vouw met 1/2 plak kaas. Schenk nu de rest van de saus eroverheen en bak in ongeveer 15 min gaar op 200 °C. Het is klaar als de kaas gesmolten is en de tortilla’s een beetje bruin en krokant zijn. Let op dat de tortilla’s niet verbranden, het kan snel gaan. Eventueel kun je de schaal afdekken met aluminiumfolie om verbranding van de tortilla’s tegen te gaan. Kook ondertussen de rijst op laag vuur gaar. Gebruik hiervoor 3 bakjes kokend water. Dit is voldoende om de rijst gaar te koken, zonder dat je daarna nog moet afgieten. Als de rijst gaar is nog even max. 15 minuten laten nagaren met de deksel op de pan en de kookpit uit. Daarna sap van 1/2 limoen, peterselie en 1/2 tl gemalen korianderzaad erdoor roeren. Serveer de rijst bij de enchiladas.

Tip:

  • Om het gerecht veganistisch te maken vervang je de kaas voor plantaardige kaas.
  • Nog een mogelijke veganistische variant is de plakken kaas helemaal weglaten en de geraspte kaas vervangen voor edelgist en 1 tl shiro miso pasta.
  • verse Aziatische kruiden kun je vervangen door een zelfgemaakte mix van verse koriander, peterselie, rode peper, gember en citroengras.

Gebaseerd op dit recept

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: