Harde venkelbroodjes

venkelzaad

Glutenvrij brood dat je kant en klaar kunt kopen is meestal behoorlijk smakeloos. Of er zit een enorme berg suiker in en lijkt het eerder op zoet brioche brood. Daarom bak ik liever zelf brood. Een aantal jaar geleden gingen we wel eens eten bij een heel leuk en beetje apart restaurant. Ze schreven de bestelling op het papieren tafelkleed, serveerde experimentele gerechten en maken veel gebruik van lokale en biologische producten. Het restaurant bestaat inmiddels niet meer, maar ze maakten er o.a. heerlijk venkelbrood dat ze onbeperkt erbij serveerde. Sindsdien stop ik venkelzaad met liefde in mijn eigen gebakken brood. Je kunt het brood hierdoor ook eten zonder beleg. Maar ik durf best te verklappen dat een heerlijke tapenade, goede kaas of gerookte zalm er ook prima mee samen gaan.

Aantal: 6 broodjes

Nodig:

  • 225 gr. boekweitmeel
  • 75 gr. rijstebloem
  • 200 ml. water
  • 1 el olijfolie
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 tl zout
  • 7 gr. droge gist
  • 1 ei (geklutst)
  • 1 el venkelzaad
  • 1/2 el sesamzaad

Maken:
Vermaal een halve eetlepel venkelzaad fijn in een vijzel. Mix dit samen met de suiker, gist en overige venkelzaad door het meel. Giet 1/2 geklutst ei, water en olijfolie erbij. Mix en kneed vervolgens het deeg. Is het nog te plakkerig voeg dan wat boekweitmeel toe. Kneed er bolletjes of langwerpige vormen van. Laat het minimaal een uur rijzen met een vochtige theedoek erover. Bestrijk de broodjes daarna met het resterende ei en strooi sesamzaad eroverheen. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar in een niet voorverwarmde oven op 190 °C.

Gebaseerd op dit recept

Bron afbeelding

 

Advertenties

2 Reacties op “Harde venkelbroodjes

  1. Jammer dat er geen foto van de broodjes bij staat, ik was benieuwd naar het resultaat. Werden ze wel luchtig? De verhouding meel-water is die van gewoon brood en dat gaf bij mijn experimenten te weinig rijs. Venkelzaad en komijn- en karwijzaadjes zijn ook aanraders in (glutenvrij) brood. Succes met bakken en bloggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: