Spicy bean enchiladas

Spicy bean enchiladas

Als je de ingrediëntenlijst bekijkt dan ben je er vast heilig van overtuigd dat dit recept enorm moeilijk is. Maar dat valt reuze mee. Eigenlijk kan je dit niet verpesten, tenzij je de wraps laat aanbranden in de oven. Je moet wel een aantal pannen vies maken, maar uiteindelijk zul je zien dat het niet moeilijk is en ook niet zo heel erg veel werk. Mits je een vaatwasser hebt, valt zelfs de afwas mee. Bijna alle ingrediënten zijn in de supermarkt te koop. Bovendien beloof ik dat geen enkele vleeseter uiteindelijk vlees zal missen. Het is zo’n enorme smaakexplosie en de bonen en meergranenrijst geven een lekkere bite. Kortom de moeite waard om eens te proberen!

Aantal: 3 personen

Nodig:

  • 6 meergranen wraps
  • 1 avocado
  • 1 limoen (sap)
  • 4 teen knoflook
  • 1 flinke el in plakjes gesneden jalapeño
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1/2 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 100 gr. maïs (blik)
  • 130 gr. reuzenbonen (blik)
  • 15 gr. verse koriander
  • 1 el edelgist
  • 250 gr. gezeefde tomaten
  • 1 klein bakje meergranenrijst
  • 1,5 tl kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
  • 2 el honing
  • 1/2 el sesamzaad
  • 12,5 gr. amandelschaafsel
  • 200 gr. tomaten uit blik
  • 1/2 kleine ui
  • 10 gr. bittere chocolade (min 70% cacao)
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl sambal oelek
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen koriander
  • 100 gr. kidneybonen (blik)
  • 2 stengels bosui (groene deel)
  • 3 el + 3 kleine bakjes water
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Maken:
Rooster in een droge pan het sesamzaad en amandelschaafsel goudbruin. Dit vermaal je fijn in de keukenmachine samen met de tomaten, ui, 1/2 teen knoflook (geperst), kidneybonen, kruidnagel, sambal, kaneel en gemalen koriander. Verwarm het mengsel in een pan en laat de chocolade erdoor smelten en roer 1 el honing erdoorheen. Haal de pan van het vuur en zet de saus even apart. Schenk 3 kleine bakjes water in een pan en kook hierin de rijst op een laag vuur gaar. Af en toe doorroeren. Als het water opgenomen/verdampt is, zet dan het vuur uit en doe een deksel op de pan. Laat de rijst nagaren tot je hem nodig hebt. Pers 3 tenen knoflook en snijd de paprika in stukjes. Fruit dit in 1 el olie en gebruik hiervoor een hapjespan of een diepe koekenpan. Roer de chocoladesaus, maïs, jalapeños en reuzenbonen erdoor. Als de saus nog niet dun genoeg is, verdun je de saus met enkele eetlepels gezeefde tomaten. Snijd 5 gr. koriander fijn en roer dit samen met 1 theelepel gemalen komijn en de edelgist door het groentemengsel. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur. Vul 6 wraps met het groentemengsel en 1,5 tot 2 eetlepels rijst per wrap. Vouw ze dicht en leg ze in een met olie ingevette ovenschaal. Leg de vouwen naar de zijkant of naar beneden zodat de wraps mooi dichtgevouwen blijven. Verwarm in een kleine steelpan de gezeefde tomaten samen met 1 eetlepel honing en 1/2 theelepel kokosbloesemsuiker. Snijd ondertussen 5 gr. koriander fijn. Als de saus een klein beetje ingedikt is, roer je de koriander en 1/2 theelepel gemalen komijn erdoor en haal je de pan van het vuur. Schenk de saus over de wraps. Bak de wraps 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Pureer ondertussen de avocado met het limoensap, 3 eetlepels water, 1/2 teen knoflook (geperst), 1/2 theelepel kokosbloesemsuiker en 1/2 theelepel gemalen komijn. Snijd 5 gr. koriander fijn en roer dit door het avocadomengsel. Als het nog wat dik is, roer er dan extra water door. Het moet een schenkbare saus zijn. Snijd tot slot de bosui. Haal de ovenschaal uit de oven en schenk de avocadosaus over de gebakken wraps. Garneer met bosui.

Tip:

  • Sesamzaad en amandelschaafsel vind je in de supermarkt kleine bakjes in het schap met bakspullen.
  • Plakjes jalapeño kun je kant en klaar in een pot kopen in de supermarkt. Je vind dit in het schap bij de wraps en andere Mexicaanse spullen. Houd je niet van scherp eten? Laat dit ingrediënt dan zeker weg!
  • De edelgist is in de meeste natuurwinkels/supermarkten in een grote bus te koop. Het kost maar een paar euro en je kan er vrij lang mee doen. Je kan het gebruiken als kaasvervanger. Mocht je het niet kunnen vinden, dan laat je het in dit recept gewoon weg.
  • Kokosbloesemsuiker is in de meeste natuurwinkels/supermarkten in een pot te koop. Je kan het ook vervangen voor (riet)suiker. Het gerecht wordt dan wel iets zoeter.
  • Let op: niet alle pure chocolade is veganistisch! Veel overigens wel. Qua smaak proef je totaal geen verschil, maar wil je per se vegan eten lees dan even het label om te kijken of er dierlijke producten zijn gebruikt. De biologische extra pure chocolade van de AH is bijvoorbeeld al vegan en geschikt voor dit recept.

Gebaseerd op dit recept en “Parelhoen met Mexicaanse chocoladesaus” – Nieuwe Hoge hakken in de keuken, blz 75.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: