Lasagne Bolognese met groentegehakt

Lasagne met groentegehakt

De lekkerste lasagne maak je natuurlijk zelf. Geen saus uit een potje maar zelfgemaakte tomaten- en bechamelsaus. Om alle smaken goed tot zijn recht te laten komen, maak je de tomatensaus het liefst al in de ochtend klaar. Zo hebben de kruiden tijd om zich te ontplooien en hun smaken optimaal af te geven. Mocht je daar nu geen tijd voor hebben, dan is een half uurtje uittrekken voor de tomatensaus ook goed.

Aantal: 2 personen

Nodig:

  • 7 lasagnebladen (afhankelijk van de vorm van je ovenschaal)
  • 175 gr. broccoli
  • 175 gr. bloemkool
  • 75 gr. wortel (julienne gesneden)
  • 1/2 klein blikje tomatenpuree
  • 250 gr. gezeefde tomaten
  • 1 grote witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bol mozarella
  • 100-150 gr. geraspte (geiten)kaas
  • 250 ml (geiten)melk
  • 25 gr. ongezouten roomboter + beetje om de schaal in te vetten
  • 3 el bloem
  • 1 tl limoensap
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el honing
  • 2x snufje nootmuskaat
  • 1 el + 1,5 tl gedroogde basilicum
  • 1 el + 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde salie
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl groentebouillonpoeder
  • peper en zout
  • scheutje witte wijn (optioneel)

Maken:
Was de groenten. Vermaal in de keukenmachine de wortel, broccoli en bloemkool. Het moeten kleine korrels worden, maar het mag wel nog een beetje structuur hebben. Snijd vervolgens de ui en de knoflook fijn. Fruit deze in olijfolie en voeg vervolgens de vermalen groenten toe. Bak dit kort aan en voeg de bouillonpoeder, tomatenpuree en gezeefde tomaten toe. Roer dit door het groentemengsel. Breng op smaak met azijn, honing, 1 snufje nootmuskaat, 1 el basilicum, 1 el oregano, salie, rozemarijn, paprikapoeder, peper en zout. Roer dit goed door de tomatensaus. Verstop de laurierbladeren in de saus en laat de saus 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Zet daarna minimaal 30 minuten met een deksel op de pan weg. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Bedek de bodem alvast met lasagnebladen. Verwarm 25 gr. boter in een steelpan. Haal de pan van het vuur en roer er met een garde de bloem en een snufje nootmuskaat door. Voeg een scheut melk toe. Zet de pan op laag vuur en blijf roeren met de garde en langzaam melk toevoegen. Als de klontjes eruit zijn voeg je 1 tl basilicum en het limoensap toe. Blijf roeren tot de bechamelsaus is ingedikt en haal dan de pan van het vuur. Verwijder de laurierbladeren uit de tomatensaus. Schep de helft van de saus in de ovenschaal. Schenk 3 el bechamelsaus over de tomatensaus. Bedek het vervolgens met 1/2 bol mozarella. Leg vervolgens weer een laag lasagnebladen erop gevolgd door rest van de tomatensaus, 3 el bechamelsaus, 1/2 bol mozarella en de laatste lasagnebladen. Schenk de bechamelsaus over de lasagnebladen. Bedek met geraspte kaas. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet 20-30 min in de oven op 200 °C. Haal vervolgens de folie van de schaal en bak nogmaals 20 min op 200 °C.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: