Zoervleisj mit greuntefrit

Zoervleisj mit greuntefrit

Onlangs heb ik voor het eerst zelf zoervleisj (zuurvlees) gemaakt. Schandalig dat ik dit typisch Limburgse gerecht niet eerder heb bereid. Het liefst eet ik een tuut frit mit zoervleisj en mayonaise bij Reitz in Maastricht. Omdat uit een puntzak eten gewoon het aller lekkerst is. Maar mijn eigen versie was zeker niet onaangenaam.

Aantal: 3 personen

Nodig:

  • 700 gr. sukadelappen (als je het echt goed wilt doen neem je uiteraard paardenvlees (poulet))
  • 1 grote zoete ui
  • 1 dikke plak ontbijtkoek
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 el honing
  • 1 el balsamicostroop
  • 1 el bloem
  • 25 gr. boter
  • scheut olijfolie
  • 1 kopje witte natuurazijn
  • 1 kopje water
  • 3 porties groentefriet
  • mayonaise (naar smaak)

Maken:
Snijd het vlees in kleine blokjes. Meng de bloem met het vlees. Snijd de ui in kleine stukjes. Schenk de olijfolie in een kleine (koeken)pan en fruit hierin de ui. Als de ui glazig is, voeg je de honing en stroop toe. Laat het geheel een klein beetje karamelliseren. Verhit in een grote braadpan de boter. Bak het vlees op een laag vuur kort aan. Schenk vervolgens het water en de azijn erbij. Voeg de kruidnagel, het laurierblad en de uien (inclusief saus) toe. Verkruimel tot slot de ontbijtkoek boven de pan. Laat het vlees op een laag vuur 3-5 uur stoven. Roer af en toe om. Verwijder voor serveren het laurierblad. Serveer het zoervleisj met groentefriet en mayonaise.

Tip:

  • Groentefriet ligt tegenwoordig bij verschillende supermarken in het vriesvak en is geschikt voor de oven en friteuse.
  • Zelf maken kan natuurlijk ook. Kies dan voor zoete aardappel en/of knolselderij. Snijd er frieten van en bak ze in de oven of frituurpan gaar.
Advertenties

2 Reacties op “Zoervleisj mit greuntefrit

  1. Leuk zuurvleesrecept met groentefriet erbij. Toevallig heb ik afgelopen week ook zuurvlees gemaakt! Van runderpoulet was dit ook heerlijk en hoefde maar twee uur te stoven. Ik maak dan een aantal porties tegelijk en vries het in. Je kunt er allerlei smaakmakers indoen zoals ketjap, appelazijn, tomaat, roze uien, appelstroop, rozemarijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul je emailadres in om te volgen wat ze schrijft en ontvang een melding bij elke nieuwe post.

Follow Smart & Teksty on WordPress.com

Ze schrijft over

Ze schreef

Disclaimer

Ze twittert

Topblogs Topblogs
%d bloggers liken dit: